Zašto je belo brašno štetno?

Verovatno ste čuli da belo brašno, kuhinjsku so i beli šećer često nazivaju “bela smrt”. O štetnosti rafinisanih proizvoda se već uveliko govori, ali i dalje su prisutni skoro u svakom domaćinstvu. Danas ćete saznati kako izgleda proces rafinacije, zašto su proizvodi od belog brašna štetni, kakve zdravstvene probleme mogu da izazovu i čime ih možemo zameniti u svakodnevnoj ishrani.

Teško možemo da zamislimo naš svakodnevni život bez hleba, kiflica, testenina, bureka, pita i kolača. Odavno su postali neizostavan deo naše ishrane i kulture. Šta je zajedničko svim ovim proizvodima? Belo rafinisano brašno koje predstavlja ozbiljnu opasnost za naše zdravlje.

Problem sa brašnom se krije u načinu njegove obrade, odnosno procesu rafinacije. Za razliku od tradicionalnog načina, tokom industrijskog mlevenja iz celog zrna se otklanjaju hranjivi delovi – spoljašnja ljuska i klica žitarica – koji su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima. Na taj način, u belom brašnu praktično ne ostaje ništa korisno za naše zdavlje. Iako proizvođači često naknadno obogaćuju belo brašno vitaminima i mineralima, dokazano je da hranjive sastojke iz prirodnih integralnih žitarica naš organizam usvaja bolje.

Belo brašno gotovo da nema nikakvu nutritivnu vrednost!

Još jedan problem je da u cilju povećanja roka trajanja brašna, poboljšanja njegovih karakteristika za pečenje i dobijanja čiste bele boje, u procesu obrade brašnu se dodaju štetne hemikalije i aditivi. Za izbeljivanje se koriste aloksan, benzoil peroksid i sumpor dioksid koji negativno utiču na zdravlje i mogu da izazovu alergije, a vremenom i dijabetes. U procesu obrade dodaje se i hlor koji dodatno uništava hranljive materije, ali zato produžuje vreme skladištenja. Emulgatori, konzervansi, stabilizatori i zgušnjivači su takođe neizostavan deo proizvoda od belog brašna koje svakodnevno konzumiramo.

Imajte u vidu da industrijski „crni“ hleb je najčešće samo obojen hleb od belog brašna ili je procenat ražanog brašna u njemu veoma mali. Takav hleb nikako ne možemo nazvati zdravim.

Proizvodi od belog brašna imaju i veliki glikemijski indeks, što znači da brzo ulaze u krvotok u obliku jednostavnih šećera, dovodeći do velikih skokova u nivou šećera u krvi. Na taj način upotreba proizvoda od rafinisanog brašna doprinosi skladištenju masnoća, povećanju nivoa triglicerida u krvi, višku kilograma, povećanom krvnom pritisku i riziku od nastanka dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i drugih bolesti. Takođe, zbog  visokog  glikemijskog indeksa, belo brašno stvara zavisnost.

Upotreba proizvoda od belog brašna može da bude uzrok sledećih problema:

  • Problemi sa kožom: akni, umorni izgled kože, više bora itd, jer belo brašno pogoršava stanje mikroflore crevnog sistema i doprinosi upalnim procesima u telu.
  • Otežano varenje. Belo brašno često zovu “lepak za creva”. To je hrana bez vlakana koja usporava metabolizam, što može da bude uzrok glavobolja, nadimanja stomaka i problema sa stolicom.
  • Osećaj umora, mrzovoljnosti, uspavanosti. Nakon naglog skoka insulina, dolazi i do naglog pada, što dovodi do iznenadnog manjka energije i slabosti.
  • Brzo debljanje, jer unosimo u telo uglavnom jednostavne šećere.

Čime da zamenite belo brašno

Na sreću, danas imate veliki izbor brašna od integralnih žitarica koji su bogati mnogim hranjivim i lekovitim sastojcima. Može da se nađe i brašno mleveno na kamenu! Najbolje je da sami pravite hleb, pite i kolače od integralnog brašna. Možete da pravite beskvasni i bezglutenski hleb, da dodajete semenke, klice, začine, začinsko bilje i drugu superhranu.

Ukoliko ipak želite da kupujete gotov hleb ili proizvode od brašna, pažljivo čitajte sastav koji treba da bude što kraći. Opredelite se za proizvode od integralnog brašna sa što manje aditiva.

Za pripremu kolača, torti i peciva probajte da koristite brašna od orašastih plodova i semenki – laneno, susamovo, bademovo, bundevino, kokosovo i drugih. Pored izuzetne nutritivne vrednosti, uživaćete u fenomenalnim ukusima!

U Flori smo izdvojili veliki deo radnje za više vrsta zdravih testenina i brašna: od integralnog pšeničnog, ražanog, ječmenog, prosenog, pirinčanog, heljdinog, ovsenog, kukuruznog, pa do manje korišćenih ali izuzetno zdravih: bademovog, susamovog, brašna od kinoe i amaranta, bundevinog i drugih. U ponudi su i sertifikovane organske testenine i brašna, kako domaćih, tako i stranih proizvođača. Takođe, svakodnevno u prodaji su beskvasni hleb i više vrsta galeta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *