Bez glutena: alternativne vrste brašna i kako ih koristiti

Alergije i intolerancija na određene namirnice, a najčešće na pšenicu, predstavljaju sve češći zdravstveni problem. Celijakija je oboljenje, čiji je uzrok unošenje glutena, odnosno belančevina pšenice, ječma, raži i zobi u organizam. Oboleli moraju da se hrane isključivo namirnicama koje ne sadrže gluten što je izuzetno teško jer glutena nažalost ima u gotovo svim industrijskim namirnicama. Zbog porasta broja ljudi intolerantnih na gluten, ali i zbog trenda rasta bezglutenske ishrane kao sinonima za zdravu ishranu, sve više ljudi razmišljaju o tome kakav uticaj gluten ima na njihov organizam.

Priprema bezglutenskih proizvoda zahteva određene veštine i znanja, kako bi vaša jela bila, ne samo zdrava, već i ukusna. U našem novom članku ćete saznati o različitim vrstama bezglutenskog brašna i o tome kako da ih koristite.

Brašno sa glutenom i bez

Gluten je vrsta biljnog proteina koji sadrže niz žitarica: pšenica, ječam, raž i ovas. Ove žitarice su se od davnina koristile za pripremu brašna, a zatim hleba i drugih vrsta peciva. Gluten daje testu elastičnost, pomaže podizanje testa i držanje oblika.

Međutim, brašno može da se pravi i od žitarica koje ne sadrže gluten, kao što su: proso, heljda, pirinač. Takođe, brašno se pravi i od orašastih plodova i određenih mahunarki i semenki: leblebije, graška, lana i dr. Neke od ovih vrsta brašna se široko primenjuju u nacionalnim kuhinjama – indijskoj, azijskoj, čak i u francuskoj. Međutim, specifičnost brašna bez glutena je u tome što se tekstura testa razlikuje od testa od, recimo, pšeničnog ili ražanog brašna, i o tome treba voditi računa. Ako ne znate osobine različitih vrsta bezglutenskog brašna, vaše palačinke će se najverovatnije cepati, a hleb će ispasti suviše tvrd.

Većina bezglutenskih brašna zahtevaju neki vezujući sastojak, kao što su jaja ili čia semenke, koje će u testu igrati ulogu glutena i pomagati finalnom proizvodu da zadrži oblik. Takođe, možete postići željenu strukturu testa ako mešate različite vrste bezglutenskog brašna. Ukoliko tek počinjete da eksperimentišete sa novim vrstama brašna, preporučujemo da na se na početku pridržavate recepata, kako bi ste stekli iskustvo i shvatili proporcije koje odgovaraju vašem ukusu.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je izuzetno zdravo i ukusno. Dobija se mlevenjem kokosove pulpe, koja se zatim suši. Bogato je vlaknima, zdravim mastima i, kako pokazuju istraživanja, pomaže u gubljenju viška kilograma i normalizaciji metabolizma. Pored visokog sadržaja proteina, kokosovo brašno bogato je laurinskom kiselinom, koja ima ulogu u jačanju imunološkog sistema i poboljšavanju zdravlja kože.

Ovo brašno ima slatkasti ukus i veoma se lako upija, pa je potrebna vrlo mala količina za uspešno spremanje jela. Proizvodi od ovog brašna obično ispadaju gusti, suvi i pomalo praškasti, ali to možete izbeći tako što ćete u smesu dodati više jaja ili čia semenki.

Kokosovo brašno možete dodavati u palačinke i mešati sa drugim brašnom tokom pripreme hleba, kiflica, palačinki i kolača.

Bademovo brašno

Brašno od slatkog badema je čest sastojak vegetarijanske i veganske kuhinje, a popularno je i kod  sledbenika keto i paleo dijeta. Preporučuje se i dijabetičarima, kao i osobama koje žele da smanje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja. Ima veoma prijatan slatkast ukus i može se dodavati drugim vrstama brašna kod pripreme najrazličitijih vrsta peciva i poslastica. Ovo brašno ima visoku hranljivu vrednost, bogato je proteinima i mastima, dobro zasićuje. Bademovo brašno možete jednostavno pripremiti kod kuće: potrebno je da sitno sameljete sirovi badem u blenderu ili mlinu za kafu. Vodite računa da ne sameljete badem previše, jer će se pretvoriti u pastu.

Bademovo brašno se odlično „ponaša“ tokom pripreme peciva i kolača, samo po sebi je dosta  vlažno, i veoma je hranljivo.

Heljdino brašno

Heljdino brašno ima veoma zanimljiv orašasti ukus. Najčešće se pravi od zelene heljde. Kao i bademovo brašno, heljdino brašno možete napravitisami, potrebno je da sameljete celo zrno heljde. Bogato je vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, flavonoidima i minaralima (fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan).

Sveže mleveno brašno ima dosta lepljivu teksturu i može da se poredi sa glutenskim brašnom, odlično je za korišćenje u kombinaciji sa drugim vrstama brašna. Proizvodi od heljdinog brašna imaju nežnu strukturu i ukus maslaca, a uz to su  nutritivno bogati. Od heljdinog brašna možete praviti tanke palačinke i mekani hleb.

Brašno od leblebije

Ovo brašno je jedno od najboljih za pripremu  slanih proizvoda. Bogato je vlaknima, biljnim proteinima, doprinosi boljem varenju i metabolizmu, smanjuje upale. Kao i mahunarke generalno, brašno od leblebije poželjno je potopiti pre upotrebe, odnosnotreba ostaviti testo da odstoji. Pecivo od ovog brašna ima dosta gustu teksturu, ali generalno je lako za korišćenje. Idealno je za pravljenje bezglutenskih kolača, tortilja i palačinki, jer ima glatku teksturu. Nije pogodno za dizana testa.

Brašno od leblebije je odlično i u pripremi smesa za pohovanje jer prženim jelima daje posebno  hrskavu koricu.

Pirinčano brašno

Najčešće u prodaji možete naći brašno od belog pirinča koje ima manju nutritivnu vrednost, pa je zato manje zdravo. Brašno od integralnog pirinča ima jači ukus, bogato je vlaknima i daje jelima laganu vazdušastu teksturu.

Od pirinčanog brašna se prave razni proizvodi od testa kao što su hleb, pogača, pita, pica, itd. Takođe, ovo brašno je odlično i za pravljenje svakakvih kolača, keksova i mafina. Pirinčano brašno se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim brašnima.

Kada uzimate čisto pirinčano brašno, imajte u vidu da se ono ne može mešati sa kvascem, a pored toga upija veću količinu vlage, pa će vam trebati više jaja, nego sa pšeničnim brašnom. Pored toga, peciva od pirinčanog brašna se peku na nižoj temperaturi, a njihovo pečenje traje duže.

Nadamo se da ćete sada obogatiti svoju ishranu zanimljivim i zdravim jelima od ovih vrsta brašna, a pored navedenih brašna, u svojoj ponudi Flora ima široku paletu vrhunskih bezglutenskih proizvoda: testenine, krekeri, napici, hleb, suvi kvasac, slatkiši, mleko, prašak za pecivo, bonbonski sirup, kocke za supu, korn fleks, smoki, čips, musli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *