Biološka proizvodnja

BIOLOŠKA PROIZVODNJA

Od 2012. godine gajimo sopstveno voće i povrće na imanju u Sefkerinu koje je udaljeno 25 km od Beograda. Sefkerin pripada opštini Opovo, koja se nalazi na obroncima Južnog Banata, gde je zemljište kao humus, a ceo opovski kraj je poznat kao dobar povrtarski region. Naša zemlja je bogata prirodnim mineralima, voda je izuzetnog kvaliteta , a sunce i podneblje doprinose uspešnoj proizvodnji prirodne hrane.

Na površini 2 ha poljoprivrednog zemljišta gajimo: krompir, tikvice, šargarepu, paškanat, celer, cveklu, paradajz , paprika, krastavac, lekovite bundeve , brokoli, karfiol, prokelj, lisnato i drugo povrće.
U našem voćnjaku proizvodimo četiri sorte jabuka, jagode, šljive, kruške, trešnje, višnje i kajsije.

Na našem imanju gajimo i konje – lipicanere od kojih, sa ostalom kombinacijom minerala pravimo najkvalitetnije stajsko đubrivo koje puno utiče na kvalitet proizvoda. A sem toga, naši konji se hrane najkvalitetnijom detelinom iz organske proizvodnje.

Naše povrće i voće proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu bez upotrebe hemijskih i drugih štetnih sredstava. Samo takvu hranu možemo nazvati zdravom, jer nam pruža sve to što je našem organizmu potrebno za normalno i zdravo funkcionisanje. Povrće i voće iz organskog uzgoja ne sadrži štetne pesticide, GMO, veštačke aditive i ostatke teških metala. Od konvencionalnog razlikuje ga mnogo veći sadržaj vitamina, minerala i hranljivih materija. Kada probate naše voće i povrće, osećate ukus dobrih starih vremena, kao iz bakine bašte. Još jedna prednost organske proizvodnje jeste da ovakav uzgoj ne zagađuje vazduh, zemljište i vodu.

Sistem rotacije u proizvodnji

Svesni smo da organska proizvodnja nije jednostavna i zahteva planski pristup. Pored posvećenosti, znanja i veština, podrazumeva i domaćinsko upravljanje poljoprivrednim imanjem, upotrebu savremenih mašina, alata i odgovarajuće savremene tehnologije.

Godinama pažljivo razvijamo svoj sistem zasnovan na specifičnim uslovima, kao što su osobine zemljišta, veličina pašnjaka, životinje koje se gaje na imanju, zgrade i objekti i sl.

organska proizvodnja

Naše koke daju najukusnija domaća organska jaja jer slobodne šetaju po našem imanju, pri tom se hrane čistim kukuruzom i koriste svežu travu kao i organsku detelinu.

koke

bioloska proizvodnja
bioloska proizvodnja voca
U svojoj proizvodnji primenjujemo praktičan, uravnoteženi sistem rotacije.
Obzirom da smo posvećeni biološkom načinu proizvodnje, primenjujemo alternativne načine kontrole korova, štetočina i bolesti.

Comments are closed