Dobro jutro: 5 aktivnosti koji će vam pomoći da bolje započnete dan

Po jutru se dan poznaje – sigurno ste se više puta uverili da je ova izreka tačna. Kada dolaze hladniji dani, još više nam je potrebna dobra energija koja će nam pomoći da preživimo dan. Danas ćemo vam otkriti male tajne kako da započnete dan sa puno energije, zdravlja i dobrog raspoloženja.

 1. Voda sa limunom

Nakon buđenja i čišćenja zuba preporučujemo vam da prvo što unesete u svoj organizam bude velika šolja vode sa limunom. Voda treba da bude topla ili sobne temperature, nikako vrela ili hladna. Voda sa limunom na prazan želudac doprinosi boljem varenju, čišćenju organizma od toksina i pomaže da se brže probudite. Ovaj napitak jača imunitet, uravnotežuje PH vrednost u organizmu i hidrira limfni sistem. Pored toga, napraviti toplu limunadu je lakše i brže nego skuvati kafu. U toku jesenjih i zimskih dana kada smo osetliviji na viruse i infekcije, možete dodati u napitak i pola kašičice kurkume u prahu.

 1. Vežbe

Fizička aktivnost u ranim časovima je garant dobrog metabolizma i energije za ceo dan, tvrde stručnjaci. Zahvaljujući ubrzavanju fizioloških procesa u organizmu, sagorećete i više kalorija tokom dana.

Joga, trčanje ili drugi kompleks vežbi koji uradite ujutu, ne samo da vas brže razbude, već vam  poprave i raspoloženje. Ispitivanja su pokazala da fizička aktivnost ima pozitivan efekat na mozak. Ne morate da vežbate dugo, dovoljno je i svega 10-15 minuta, ali je bitno da to radite redovno.

I to nije sve! Istraživanja su pokazala da oni koji vežbaju ujutru, jedu manje količine hrane tokom dana, jer se tokom vežbanja luči endorfin, koji smanjuje apetit.

 1. Masaža suvom četkom i tuširanje

Masaža suvom četkom je vrlo jednostavan tretman koji ima velike benefite za vaše telo. Za samo par minuta ovakva masaža vas odlično probudi i regeneriše, čini blagi piling odstranjujući mrtve ćelije sa kože, poboljšava cirkulaciju i aktivira rad limfnog sistema. Uz to, suvo četkanje kože je posebno efikasno u borbi protiv celulita. Posle ovog tretmana koža je zategnutija i ima bolji tonus.

Suvo četkanje tela se uvek izvodi pokretima u smeru ka srcu kada su pravolinijski potezi u pitanju i u smeru kazaljke na satu kada masirate kružnim potezima.

Posle ovakve masaže se istuširajte, a zatim na vlažnu kožu možete naneti kokosovo ulje.

 1. Porcija hlorofila

Jutro je idealno vreme za detoks kada vaš organizam izbacuje sve suvišno. Idealan doručak koji će vas napuniti energijom, svežinom i nutrijentima je zeleni smuti, ceđeni sokovi od povrća ili porcija svežeg voća. Ako za doručak pojedete težu hranu, prekidate proces čišćenja i trošite energiju na varenje.

Predlažemo vam da probate ove kombinacije:

Smuti sa avokadom i spirulinom

 • 2 banane
 • 1 avokado
 • 1,5 čaše biljnog mleka ili vode
 • Sok 1/3 limuna
 • Čaša svežeg spanaća
 • 2 kašićice spiruline u prahu
 • malo meda

Promešajte sve sastojke u blenderu i vaš idealni doručak je gotov!

Zelena limunada

Za pripremu zelene limunade možete koristite bilo koji sezonski zeleniš.

 • Celer u listu
 • Spanać
 • mirođija
 • med
 • sok ½ limuna
 • 2 čaše vode

Promešajte sve sastojke u blenderu i zelena limunada je gotova!

 1. Telefon i računar – što kasnije

Najbolje je da dočekate jutro na miru i da što kasnije upalite plave ekrane – laptop, mobilni telefon, tablet, pa čak i televizor. Ako se budite od zvuka notifikacija, teže ćete ostvariti balans neophodan za ostatak dana, upravljati vašom energijom i izbeći opterećenje informacijom. Trudite se da proveravate mejlove na putu do posla ili na samom poslu. Posvetite jutro sebi i videćete kako će se kvalitet vašeg života znatno poboljšati.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *