Heljda sa pečurkama

Heljda je jedna od namirnica koju treba uvek imati kod kuće. Lako se vari, ne sadrži gluten, reguliše nivo glukoze u krvi, doprinosi boljem radu creva  i sadrži visokovredne proteine.

Kuvana heljda je vrlo zgodna kao prilog ili dodatak obrok salatama, jer je ukusna i kad se ohladi. To je čini dobrom varijantom ručka za poneti. Savršeno se kombinuje sa lanenim, susamovim, maslinovim ili bundevinim uljem – što više arome u ulju to bolje.

U ovom receptu spremamo heljdu sa crnim lukom i pečurkama. Naravno da je uvek bolje i ukusnije da se koriste sveže šumske gljive, ali ponekad mogu da posluže i šampinjoni.

Sastojci

  • 200 g propržene (braon) heljde
  • 400 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • veza peršuna
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje

Priprema

Naseckajte crni i beli luk i šampinjone. Operite heljdu pod mlazom hladne vode. Sipajte je u šerpicu i zalijte duplom količinom vrele vode (1 šolja heljde – 2 šolje vode).

Kada provri, posolite, sklonite penu, poklopite i kuvajte na slaboj vatri oko 15 minuta.

Dinstajte crni i beli luk 5 minuta. Zatim dodajte pečurke, promešajte, dodajte so, biber i dinstajte na srednjoj vatri 10-15 minuta. Poslednjih par minuta kuvajte pečurke bez poklopca da ispari višak tečnosti. Kada otvorite heljdu, trebalo bi da je upila svu vodu. Ako nije, pustite još malo da se krčka otvorena. Dodajte u heljdu omiljeno ulje, promešajte i spojite sa pečurkama. Preko pospite svežim naseckanim peršunom. Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *