Ishrana kod povišenih masnoća u krvi

Pravilna ishrana i zdrav način života su važni kako u prevenciji različitih oboljenja i očuvanju zdravlja uopšte, tako i kao deo lečenja kod već postojećih zdravstvenih problema.

Povišene vrednosti triglicerida i holesterola u krvi povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, povezuju se i sa gojaznošću, dijabetesom, oboljenjima bubrega, oboljenjima štitne žlezde.

Najčešći uzroci povišenih masti u krvi su način ishrane i stil života

Neuravnotežena ishrana, preskakanje obroka, preobilni obroci (naročito u večernjim satima), sedentarni način života i nedostatak fizičke aktivnosti dovode do toga da se usporava metabolizam, a višak neiskorišćenih kalorija pretvara u depoe masti. Povećan procenat masti u telu, po definiciji SZO, predstavlja gojaznost, oboljenje koje je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak mnogih drugih oboljenja.

Smanjenje procenta telesne masnoće i regulisanje nivoa masti u krvi postiže se kroz promene navika u ishrani i uvođenje prilagođene i redovne fizičke aktivnosti

Ishrana ljudi sa povišenim holesterolom i trigliceridima trebalo bi da bude raznolika u uravnotežena. Osnovu ovakve ishrane čine raznovrsno povrće, integralne žitarice, belo živinsko meso, nemasna riba. Iz ishrane treba izbaciti zasićene masnoće i koristiti maslinovo, bundevino i susamovo ulje u manjim količinama. Takođe, izbaciti šećer i sve industrijski prerađene prozvode u kojima se kriju šećeri i zasićene masti.

Hranu treba pripremati na što jednostavniji način, bez prženja i pohovanja. U toku dana treba imati 3-6 manjih obroka. Na taj način, energija se ravnomerno raspoređuje tokom čitavog dana, ubrzava se metabolizam i troše sopstvene masne rezerve. To utiče na gubitak viška kilograma, kao i na smanjenje nivoa masti u krvi.

Hrana sa visokim nivoom triglicerida

 

Da bi se smanjila količina triglicerida neophodno je smanjiti unos sledećih namirnica:

• masna hrana (masno meso, čvarci, slanina, mesne konzerve, pašteta)
• pržena hrana
• fast food hrana (i slana i slatka)
• pecivo, testenine, pica
• belo brašno
• grickalice (kreker, čips, smoki, kokice)
• maslac (puter), margarin
• punomasno mleko, jogurt, sir, pavlaka
• šećer (čist šećer, bombone, slatkiši, kolači, džemovi)
• zaslađeni sokovi, gazirana pića
• alkohol

Hrana sa niskim nivoom triglicerida

 

U ishranu treba ubaciti sledeće vrste hrane:

• voće
• povrće
• mahunarke
• integralne žitarice (od celog zrna – ovas, proso, raž, ječam, heljda i dr).
• beli luk (1-2 čena dnevno)
• nemasno krto meso
• živinsko meso bez kožice (jer je kožica veoma masna)
• plava i bela morska riba i riblje ulje (kao i ostali morski plodovi: školjke, ostrige, rakovi)
• mlečni proizvodi sa niskim nivoom masti (naročito kozji proizvodi)
• sojino mleko, tofu sir (podstiču razgrađivanje masti u krvnim sudovima)
• maslinovo, sojino i druga hladno ceđena ulje.

Ostale mere za smanjenje nivoa triglicerida

 

• više manjih obroka (od 3 do 6)
• redovna fizička aktivnost (minimum 3km dnevno)
• smanjiti gojaznost,
• prestati sa pušenjem

Prirodni lekovi za smanjenje nivoa triglicerida

 

• koštunjavo voće, orašasti plodovi, semenke (avokado, orasi, bundevino seme, bademi, masline, kokos) – zdrave masnoće
• celer (jača krvne sudove i čini ih prohodnijim)
• peršun (izvor viramina C)
• limun (limunska kiselina razbija trigliceride i pomaže da se oni izbace)
• šitake pečurke (efikasne u snižavanju LDL holesterola i triglicerida)
• mleveni lan (bogat omega-3 masnim kiselinama, smanjuje upale i snižava krvni pritisak)
• beli luk (smanjuje nivo LDL holesterola, triglicerida i pritisak)
• crni biber
• glog
• hrom (značajan faktor u regulisanju šećera u krvi, utiče na snižavanje holesterola i triglicerida, smanjenje apetita i telesne težine). Izvori hroma su: meso, pivski kvasac, crni biber, nezasićene masti, kukuruzno ulje, brokoli, integralne žitarice, pečurke, orašasto voće)

Sve navedene proizvode možete naći u našoj radnji FLORA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *