Kokosovo ulje – lekovita svojstva i primena

U poslednih nekoliko godina kokosovo ulje je postalo izuzetno popularno među ljudima koji vode računa o pravilnoj ishrani i zdravom načinu života. Ovo ulje ima veliku nutritivnu vrednost, brojna lekovita svojstva i trebalo bi da se koristiti u svakom domaćinstvu.

Sastav

Kokosovo ulje dobijaju iz sušenog „mesa“ kokosovog oraha. Osnovna vrsta masti u ovom ulju su masne kiseline srednjeg lanca, od kojih glavne su laurinska, kaprinska i kaprilska. Ove kiseline se lako razgrađuju i vare u telu ne opterećuju probavni sistem, a istovremeno pomažu i u apsorpciji minerala i vitamina, pre svega vitamina A i D, kalcijuma i magnezijuma.

Ove masne kiseline pružaju dobru zaštinu od infekcija, mikroba, bakterija i gljivica. Iako je veći deo masnih kiselina u kokosovom ulju zasičene, one imaju drugačiji efekat na organizam od drugih zasićenih masti (posebno životnijskog porekla) koje treba izbegavati.

Benefiti

Brojna istraživanja potvrđuju benefite kokosovog ulja,  a mi ćemo vam navesti glavna od njih:

  • jača imunitet
  • pruža energiju
  • održava zdravlje creva
  • poboljšava rad mozga i memoriju
  • ubrzava metabolizam
  • snižava nivo lošeg holesterola
  • smanjuje želju za konzumiranjem druge hrane
  • pomaže radu štitne žlezde
  • bori se protiv virusa, bakterija i gljivica
  • uništava parazite u probavnom traktu
  • ima antioksidantna svojstva
  • eliminiše toksine iz jetre
  • pomaže kod ujeda insekata
  • jača kosu i leči od peruti,
  • leči kožne probleme (dermatitis, ekceme i sl.)
  • pomaže pri lečenju bolesti desni

Kako se koristi

Posle toliko nabrojenih benefita kokosovog ulja, sigurno se pitate kako da ga uvstite u svoju svakodnevnu ishranu i negu. Postoje više načina kako možete da koristite ovo univerzalno ulje, kako u kuhinji, tako i u kupatilu! Predlažemo da probate neke od ovih načina.

Priprema dezerta

Kokosovo ulje postaje tvrdo na temperaturi nižoj od 20 stepeni, a u frižideru postaje skroz čvrsto, zato se često koristi u sirovim receptima kao sastojak koji omogučava čvrsti oblik torti i kolača. Pored toga, njegov ukus se odlično slaže sa orašastim plodovima i suvim voćem.

Prženje i pečenje

Kokosovo ulje je poznato po svojoj izuzetnoj otpornosti na visoke temperature, te zato odgovara za prženje, dinstanje i pečenje. Idealno je za pripremu povrća u rerni, a najbolje ide uz batat, bundevu i šargarepu. Samo premažite povrće kokosovim uljem, pospite začinima i stavite da se peče. Kokosovo ulje se lepo kombinuje sa karijem i drugim ljutim začinima.

Pakovanje za kosu

Kokosovo ulje čuva kosu od sunca, štetnih posledica feniranja, sušenja i farbanja. Takođe, pomaže protiv peruti, doprinosi boljem rastu kose, daje joj sjaj i ostavlja divan miris nakon korišćenja.

Zagrejte kokosovo ulje da postane tečno, umasirate u skalp i rasporedite po celoj dužini kose. Najbolje je da ostavite ovo pakovanje preko noći. Ujutru operite kosu sa šamponom par puta kako bi se ulje ispralo.

Ako imate dugu kosu, možete koristiti ulje samo na krajevima, kao regenerator. Manju količinu ulja protrljajte u dlanovima i nanesite na krajeve nakon pranja na vlažnu kosu i osušite peškirom. Bitno je da ne stavite previše ulja, treba samo par kapi.

Još jedan način je da na dlanu pomešate par kapi ulja sa običnim pakovanjem za kosu koje nanosite na celu dužinu.

Piling za telo

U kućnim uslovima možete napraviti piling na bazi kokosovog ulja koji čini kožu  mekanom i hidriranom. Evo jednog jednostavnog i efikasnog recepta:

  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2 kašike braon šećera
  • 1 kašičica meda
  • par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja (po želji)

Umesto braon šećera možete dodati crnu kafu ili morsku so. Pomešajte sastojke, uzmite kašiku pilinga i masirajte vlažnu kožu. Isperite toplom vodom. Čuvajte piling u staklenoj teglici u frizideru.

Skidanje šminke

Ako pokvasite tupfer vodom i dodate par kapi kokosovog ulja, dobićete 100% prirodno sredstvo za skidanje šminke. Kokosovo ulje odlično skida i puder sa kože i maskaru sa trepavica, ne suši i ne iritira kožu. Mnogi koriste kokosovo ulje umesto kreme za lice, ali ono može da bude komedogeno i neće odgovarati masnoj i nečistoj koži.

Mućkanje u ustima

Mućkanje ulja u ustima je jedna od ajurvedskih metoda koja doprinosi zdravlju ne samo zuba i usta, već i celog organizma. Za mućkanje idealno je hladno ceđeno kokosovo ulje, zbog laurinske kiseline koja ima moćan antibakterijski efekat. Kašiku ulja stavite u usta i mućkajte 15-20 minuta (na početku možete kraće). Posle ispljunite sadržaj, isperite usta i operite zube. Ulje izvlači bakterije i toksine iz usta i celog tela, zubi postaju belji, a desni jači. Takođe, to je odlična prevencija karijesa.

Trudite se da kupujete nerafinisano hladno ceđeno kokosovo ulje jer u njemu ima najviše koristi. U Flori imamo kokosovo ulje proizvođača “Beyond”(organsko, sa gramažom od 150 g, 310 g i  590 g), kokosovo ulje proizvođača “Eterra” (gramaže od  280 g), kao i kokosovo ulje proizvođača “Granum foods” sa gramažom 220 g i 600 g.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *