Zdravi kolač sa jabukama

Ovakav kolač sa jabukama dopašće se svima koji vode računa o zdravoj ishrani. Pre svega, u njemu nema pšeničnog brašna –  zamenjuje ga ovseno i heljdino brašno. Drugo, ne sadrži rafinisanog šećera. Umesto njega dodajemo sirup agave i kokosov šećer. Treće, ovaj kolač ne sadrži ni kvasac, a jaja možete zameniti semenkama čia ili lana.

Sastojci:

  • 1 čaša ovsenog brašna
  • 0,5 čaše heljdinog brašna
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike agave sirupa ili meda
  • 250 g pirea od jabuke za decu (bez šećera)
  • 3 slatke jabuke
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 1 kašika suvog grožđa
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 1 kašika čia ili lanenih semenki (ili 1 jaje)
  • sok 1/2 limuna
  • voda

Priprema:

Ukoliko ne koristite jaje, napravite „vegansko jaje“: zalijte 1 kašiku semenki čia ili lana sa 3 kašike vode i ostavite da odstoji 10 minuta.

Za pripremu testa spojite brašno, ulje, sirup (ili med) i 200g pirea od jabuke. Dobro promešajte. Dodajte jaje ili njegovu zamenu, još jednom promešajte.

Prebacite testo u pleh i rasporedite ga tako da napravite i krajeve srednje visine. Ubacite testo u rernu zagrejanu do 180 °C na 15 minuta.

Napravite fil od jabuka. Naseckajte ih na kockice, poprskajte sokom limuna i dinstajte u dubokom tiganju na slaboj vatri 10 minuta, povremeno mešajući. Dodajte preostalo pire od jabuke, 2 kašičice vode, kokosov šećer, suvo grožđe i cimet. Dinstajte još 5 minuta.

Prebacite fil na podlogu u plehu i pecite kolač još 25-30 minuta u rerni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *