Potaž od pečenih paprika

Sigurno uživate u sezoni pečenih paprika i spremate zimnicu od našeg najomiljenijeg povrća. Ali probajte da ovaj put napravite nešto neobično – potaž od pečenih paprika koji se priprema veoma jednostavno. Oduševiće vas svojim ukusom, mirisom i prelepom bojom.

Sastojci

  • 5 velikih ili 7 srednjih crvenih paprika
  • 4 čena belog luka
  • 2 grančice celera (ili malo korena)
  • 2 srednje šargarepa
  • 1 l vode
  • prstohvat crvene ljute papričice (ili komadić sveže)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • So i biber

Priprema

Cele paprike, crni luk iseckan na tri dela i očišćen beli luk namažite uljem i stavite u rernu da se peče na temperaturi 170-180 stepeni. Naseckani celer i šargarepu kuvajte u jednom litru vode oko 30 minuta. Možete da kuvate šargarepu i celer u vreloj vodi sa jednom kockom za supu, ali može i bez – samo onda na kraju dodajte u potaž so, biber i vaše omiljene začine.

Kada se paprike ispeku i postanu mekane (oko 20 minuta) izvadite ih iz rerne, ohladite i očistite od semenki. Nije potrebno ljuštiti paprike ukoliko nisu potamnele.

Pomešajte u blenderu ili sa štapnim mikserom paprike, crni i beli luk. Dodajte kuvanu šargarepu i celer i ispasirajte i njih. Dodajte vodu u kojoj se kuvalo povrće, kašiku maslinovog ulja i ljutu papričicu. Mešajte sve u blenderu dok ne dobijete krem supu. Zagrejte još jednom da potaž provri i ugasite vatru.

Kada servirate potaž u tanjire, možete dodati malo jogurta ili sira od kozjeg ili ovčijeg mleka. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *