Prirodni dezodorans: benefiti i priprema

Tokom leta se više znojimo i često se susrećemo sa problemom neprijatnog mirisa. Tokom znojenja organizam se oslobađa viška toplote, štetnih materija i toksina. Međutim, znoj sam po sebi nema nikakav miris. Kada dođe u kontakt s bakterijama na površini kože i u vazduhu, počinje da se razgrađuje, i tako nastaje neprijatan miris.

Neprijatan miris tela može da bude uzrokovan i neodgovarajućom ličnom higijenom, lošom ishranom i nedovoljnim unosom tečnosti. Takođe, smatra se da odeća od prirodnih materijala omogućuje koži da diše, a znoju da se više isparava. Zbog toga treba birati garderobu od pamuka, lana i svile.

Dezodoransi i antiperspiranti

U borbi protiv znojenja koristimo dezodoranse i antiperspirante. Prvo treba da vidimo u čemu je razlika među ovim sredstvima. Dezodorant neutrališe miris znoja koji se javlja usled aktivnosti bakterija. Dezodorans rešava ovaj problem zahvaljujući antibakterijskim sastojcima, ali njega treba nanositi više puta u toku dana. Antiperspirant sadrži soli aluminijuma kao aktivne supstance koji delimično blokiraju znojne žlezde, a samim tim i eliminaciju toksina iz tela. Aluminijum iz antiperspiranata često povezuju sa nastankom mnogih oboljenja.

Znojenje je prirodan proces i ne treba ga zaustavljati na veštački način. Važno je da smanjimo neprijatne mirise. U poslednje vreme postaju sve popularniji prirodni dezodoransi koji štite od mirisa znoja ali ne remete prirodne procese u telu. Prirodne dezodoranse sada možete da kupite i u prodavnicama, ali možete i da napravite sami kod kuće.

Kako da napravite prirodni dezodorans

Sve što vam treba je samo nekoliko namirnica iz vaše kuhinje, omiljena etirična ulja i pakovanje od nekog starog dezodoransa ili kutijica. Treba spomenuti da za razliku od industrijskih proizvoda, naš dezodorans je potpuno prirodan, ekološki, veganski i nema rok trajanja. Ručno napravljeni dezodorans eliminiše miris znoja na nekoliko sati, a pri tom nema nikakav negativan uticaj na nase telo.

Sastojci:

  • 3 kašike kakao putera ili kokosovog ulja
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 2 kašike skroba
  • Nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja

Priprema:

Zagrejati kokosovo ulje ili kakao puter da postanu tečni, dodati skrob, sodu bikarbonu, promešati i dodati eterična ulja po izboru. Ulja čajnog drveta, ruzmarina, lavande i pomorandže, pored prijatnog mirisa, imaju i antibakterijsko dejstvo.

Gotovu smešu sipajte u staro pakovanje od dezodoransa u stick-u ili je čuvajte u maloj teglici ili kutijici. Ostavite u frižideru preko noći. Ukoliko želite da koristite teglicu ili kontejner, smanjite količinu ulja –na taj način proizvod će biti mekši i zgodniji za nanošenje. Posle tuširanje lagano utrljajte dezodorans ispod pazuha.

Ovakav dezodorans se brzo upija i ne ostavlja tragove na vašoj odeći. Vaša koža će normalno da diše, ali neće biti neugodnog mirisa. Čuvajte dezodorans u frižideru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *