Zlatna čorba od bundeve i krompira

Ovo je jedna od varijanti čorbi od bundeve koja tako lepo ugreje i zasiti. Dodavanjem belog luka, karija i kumina dobićete pikantniji ukus. Ako uz čorbu napravite tost sa humusom i klicama, ovo može da bude sasvim dovoljno za jedan lagani ručak ili večeru.

Sastojci

  • 1 srednja bundeva (oko 1 kg)
  • 4 srednja bela krompira
  • ½ štapa praziluka ili 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika mešavine začina bez aditiva
  • 1-2 kašičice kari začina
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2 lista lovora (nije obavezno)
  • ulje
  • so, biber

Priprema

Očistite bundevu i krompir i naseckajte na komade. U zagrejani lonac sipajte ulje ili gi (prečišćeni puter), dodajte sitno naseckani praziluk ili crni luk i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte izgnječen beli luk, krompir, mešavinu začina, kari, kumin i po želji lovorov list. Dodajte vodu tako da samo pokrije sastojke i pustite da provri. Kada prokuva, smanjite vatru i dinstajte krompir oko 10 minuta. Nakon toga dodajte bundevu i još šolju-dve vode, samo da je pokrije. Kuvajte još oko 20 minuta. Izvadite listove lovora, ako ste ih koristili. Izmiksajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte so (ako treba) i biber. Kako biste dobili kremastiji ukus, možete dodati  pola šolje kokosovog  mleka ili slatku pavlaku. Kada služite, dodajte sitno naseckani peršun ili korijander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *